Kritika #146

Unatkozó Gimnazista
Stella L. Brandy
(x)

Kinézet: A fejléc zsúfolt. Tükrözi a cím második felét a háttérbe rakott két oktatási intézmény épülete, amikbe belerondít az írógép billentyűi és a sarokba dobott, elmosott Föld képe. Tetszenek a személyes képek, melyeket a két kép helyére tehetett volna a készítő, esetleg többet. 
Barackszín és halványlila szín szépen harmonizál egymással, hogy ne legyen teljesen unalmas kis feketét és világosbarna színt is csempészett bele. Egyszerű, szép, letisztult, még sincs túlcsicsázva.
Viszont az oldalmodulokról kevesebb szép szót tudok mondani. Az üdvözlő modul után következik az Impresszum, amit az Elérhetőségeim című modul követ. Helyedben az Elérhetőségeimet helyére pakolnám az Unatkozó utazók modulját, amit követhet a Világegyetem. Ezután a Chat modulja, Kritika, Meteorit zápor, zárásul az Unatkozás helyett modul.
Bár ötletesek az elnevezések, meggyűlt a bajom a tájékozódással. A Világegyetem alattiak nem utalnak egyértelműen az adott oldal elnevezésére, lehetséges, ezzel egyedül vagyok. Nincs összevisszaság az oldalakon belül, letisztultak és áttekinthetőek. Létrehozásuk célszerűbb volt, mint egy sima archívum modul bebiggyesztése, így könnyebb keresgélni. 
Végre egy olyan háttér a bejegyzéseknek, ahol az olvasó szeme nem sül ki olvasás közben. A bejegyzéseket állítsd át sorkizártra, a bejegyzés címét egy leheletnyivel nagyobbra.

Bejegyzések: Mint ahogy azt az üdvözlő szöveg is ismerteti az odatévedővel, a hétköznapjaidba fogod elkalauzolni. Az egyik oldalon rövid ismertetőben mesélsz magadról, ami által jobban megismerhet az olvasó. Sok információt közölsz, az írásod könnyed, nincsenek túl bonyolított mondatok vagy végtelenségbe nyúló mondatok. Mint mindenkinek az első bejegyzése és az utolsó között érezhető a különbség - ez alól te sem vagy kivétel. Az írásmód maradt a régi, de valami változott. Régi bejegyzésekben megbújt egy-egy ,,xd" vagy más jelek, mostanra eltűntek, ami jó jel. Feltűnt, néhol angol kifejezéseket, mondatokat használsz, habár jól mutatnak és jól is hangzanak, tanácsosabb magyart használni, hiszen - hiába élünk olyan világba, ahol az angol nyelv világuralomra tört - van, aki épphogy elkezdte a tanulását. 
Említetted, hogy írsz kritikát, emellett foglalkozol könyvekkel. Jelenlegi kritikádat olvastam, ami elég rövidre sikeredett. Felhívtad a figyelmét minden ember által elkövetett hibára: a helyesírási hibákra, elgépelésekre, szabálytalanságokra. Két mondatban kitértél egyetlen karakterre, pedig a helyesírás mellett ugyanolyan fontos a karakterek jelleme, az alaptörténet, fordulatok, maga a történet cselekménye. Ha legközelebb kritikát írsz, ásd bele jobban magad, még ha hivatalosan ez egy személyes blog, ugyebár első sorban rólad szól. Könyveknél, filmeknél, sorozatoknál ugyanez a helyzet. Nem is kritikát készülsz írni, de a felsorolt pontok mellett írhatnál arról, miért tetszett, avagy miért nem, kifejthetnéd milyennek találtad a cselekményt, karaktereket, akadt-e emlékezetes momentum, megszólalás, nem utolsó sorban, ajánlod-e vagy sem, indokkal. 
Hétköznapjaidba nyerhetünk betekintést, ráadásul megemlítetted, megtalálhatóak a verseid az egyik oldalba beágyazva. Nos a hétköznapok nem lehetnek tömve izgalommal, ezért megoszthatnád egy-egy versed, akár arra külön létrehozott oldal linkjével.
Oldalt láthatóak a teljesített kihívások, elkészült kritikák. Az elkészülteket kitehetnéd, így a sűrűbb bejegyzések miatt több olvasót vonzanál, mert melyik olvasó akar hónapokat várni a friss bejegyzés felkerülésére? Bármi, ami eszedbe jut, amiről cikket tudnál írni, érdekes élménybeszámoló, tanácsok , vélemények, írd meg, és rakd fel. 

2 megjegyzés:

  1. Kedves Sutton S.!
    Egyrészről köszönöm a kritikát, másrészről a kritikád több pontjával nem értek egyet - emberek vagyunk vagy mi a szösz.
    Először is, a fejléc az én, egyedi elképzeléseim alapján készült, rajta számomra fontos dolgokkal. Felhívnám a figyelmed, hogy a háttérben szereplő "két oktatási intézmény épülete" nem más, mint a Budai és a Tatai vár - míg előbbiben tényleg található némi-nemű oktatási intézmény, addig utóbbi nem rendelkezik ilyen tulajdonsággal.
    Szomorúan tapasztaltam a kritikád hangsúlyát, amiből egyszeri olvasásra leszűrtem, hogy te bizony nem olvastál, csak átfutottál a szemeddel néhány bejegyzést. Sőt, az oldalsávban sem találtad meg azt az információt egész biztos, hogy "az iskolára való tekintettel hetente kettő bejegyzés kerül ki", ennek értelmében be vannak ütemezve a bejegyzések. Az angol kifejezések maradnak, hiszen nem hiába kerültek bele - de nem hiszem, hogy túl megerőltető lenne néhány alap szó megértése, vagy utána a közvetlen magyar megfelelőjének olvasása és értelmezése.
    Sajnálom, de kicsit úgy érzem a 13-14 éves, esetleg éppen most új iskolát kezdő hölgyhöz volt szerencsém, akinél ott pihent már pár napja a blogom, de az időhiány miatt nem tudott aktív lenni. Ezt még meg is érteném, de ez a "kritika" körülbelül az én elsők közötti könyvkritikámhoz hasonlatos.
    Persze, köszönöm, hogy időt szántál a blogomra és leírtad, mondjuk úgy, a benyomásod.

    Üdv:
    Stella L. Brandy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Stella!
      Sajnálatos és szégyenletes, hogy nem ismertem fel a várakat. Viszont azt erősen cáfolom, hogy átfutottam a bejegyzéseiden. Többször néztem rá, mindig vissza-visszatértem rá, és igen, figyelembe vettem a kiírást, miszerint csak kettő bejegyzést tudsz feltenni. Itt azt próbáltam magyarázni, az elkészült írásaidat tedd fel.
      Sajnos, a kor meghatározás téves, és hidd el, a legtöbbet igyekeztem kihozni belőle, csakhogy én sem lehetek erőm tejében 24 órában.

      Törlés